Certamina

Vlaamse Olympiade Latijn & Grieks

Laureaat Alexandra Vereeck valt in de prijzen

Het heeft veel voeten in de aarde gehad. Het 33ste Certamen Ciceronianum Arpinas in Arpino, de geboorteplaats van de Latijnse redenaar Cicero, dreigde dit jaar niet door te gaan door gebrek aan financiële middelen. Op de valreep is de internationale vertaalwedstrijd waaraan 10 laureaten van de Vlaamse Cicero-vertaalwedstrijd jaarlijks deelnemen, toch doorgegaan na het fors verhogen van het inschrijvingsgeld. Het was alle hens aan dek voor Lily Smeyers en Felix Claus om zes weken vóór datum alles praktisch te regelen.

De 33ste editie vond plaats van 10 tot 12 mei 2013. In totaal namen ca. 200 leerlingen deel uit een 15-tal Europese landen. De ‘Belgische’ delegatie bestond ook dit jaar uit 10 Nederlandstalige en 10 Franstalige leerlingen met telkens twee begeleiders. De Franstalige leerlingen zijn de laureaten van verschillende selectiewedstrijden die in de Franstalige Gemeenschap worden georganiseerd.

Het Certaminacomité heeft het genoegen mee te delen dat Alexandra Vereeck, leerling van het Virga Jessecollege te Hasselt een eervolle vermelding heeft gekregen voor haar vertaling en commentaar van een fragment uit de Epistulae ad Atticum van Cicero met als onderwerp Res publica tota periit. Ook een Franstalige leerling uit Ukkel, Nicolas Mahillon, haalde een eervolle vermelding.

Op bijgevoegde foto ziet u Alexandra die naar het podium wordt geleid over de decumanus maximus van de 1ste eeuw v.Chr. die op het markplein van Arpino is blootgelegd. Op de tweede foto heeft Alexandra zopas haar prijs ontvangen.

Proficiat aan Alexandra!

← ouder nieuwer →