Certamina

Vlaamse Olympiade Latijn & Grieks

Sfeerbeeld van de citytrip naar Rome

Vorige week zaten onze Arpinaten en Viterbesi nog in Rome. Samuel De Ridder, laureaat van het Sint-Jozefsinstituut in Ternat, stuurde ons volgend sfeerbeeld, waarvoor we hem dankbaar zijn.

“Dat een pandemie de afgelasting van zowel de Cicerowedstrijd als de Platowedstrijd zou betekenen, had niemand zich op voorhand kunnen indenken. Het was dus lange tijd onzeker of er nog iets uit de brand gesleept zou kunnen worden, maar mocht je nu, na drie dagen Rome, rondvragen of dat daadwerkelijk geslaagd is, zal je unaniem een volmondige “Ja!” te horen krijgen.

Elf studenten Grieks en Latijn, samen met twee ervaren en gepassioneerde gidsen, in dé bakermat van de klassieke beschaving met haar talen en haar verhalen. Wat moet een mens meer hebben? Een geschiedenis die zes jaar lang tot onze verbeelding heeft gesproken en zonder twijfel een stempel heeft gedrukt op onze wijze van mens-zijn en kijken naar de zaken, stond plots voor onze neus. Hét Forum Romanum, hét Pantheon, hét Mausoleum van Augustus, dé Engelenburcht, dé San Ignazio, dé Roof van Proserpina, en ga zo maar door.

Voor de oudheidsenthousiastelingen en de dromers die zich verliezen in de verhalen krijgen deze monumenten haast een mythisch gehalte. Maar de stad dankt haar onvergetelijkheid evenzeer aan de mensen met wie je haar ontdekt hebt. Het schept onmiddellijk een soort verbondenheid als het nog massiever dan verwachte Colosseum ook je reisgezellen diep verbazen kan of als de koelte van een adembenemend beschilderde kerk iedereen in een gefascineerde stilte naar de hemel doet staren. In de bleke straten en op zonovergoten pleinen leer je elkaars gelijkende en verschillende interesses kennen. Boven de mediterrane gerechten kunnen de gesprekken lopen van wereldliteratuur tot simpele, grappige anekdotes of herinneringen. Uiteindelijk ben je lang geen vreemden meer voor elkaar en moet je met spijt vaststellen dat je het Idyllisch zicht op de Romeinse pijnbomen, de smaak van een stad die nooit al haar geheimen zal prijsgeven en een minzame groep mensen meer dan verwacht zal missen.”

Met dank aan Lily, die ons de foto’s bezorgde.

← ouder nieuwer →