Certamina

Vlaamse Olympiade Latijn & Grieks

ZEVENDE PRIJS IN ARPINO

Hoeft het nog een betoog dat de studie van Grieks en Latijn in de Vlaamse secundaire scholen op een hoog peil staat? Voor het vijfde jaar op rij valt een leerling uit een Vlaamse school in de prijzen op de internationale Cicero-vertaalwedstrijd in Italië. Het betreft Mathieu Devos, leerling van het Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege te Edegem. Hij behaalde een schitterende zevende plaats. Dat is niet alles. Ook Alessandro Telo, leerling van de Franstalige delegatie, afkomstig van het Athénée Robert Catteau te Brussel, behaalde een mooie eervolle vermelding. De Belgen kaapten dus, zoals het jaar voordien, twee prijzen in Arpino weg.


Zoals elk jaar neemt een Belgische delegatie deel aan het Certamen Ciceronianum te Arpino, de geboorteplaats van Cicero. De 34ste editie vond plaats van 9 tot 11 mei. De delegatie bestond dit jaar uit 10 Franstalige leerlingen uit Waalse en Brusselse scholen en 8 Nederlandstalige leerlingen uit verschillende Vlaamse scholen, vergezeld van vier begeleiders. Ze namen het op tegen 130 leerlingen uit 11 Europese landen waarvan 57 afkomstig uit Italië zelf. De tekst was afkomstig uit het filosofische oeuvre van Cicero en had als titel Laelius de immortalitate animi disserit Scipionem Aemilianum commemorans. Wie hierover meer wil vernemen kan terecht op de website van het Certamen (http://www.certamenciceronianum.it).

Op de foto hieronder ziet u Mathieu Devos die over de blootgelegde decumanus maximus op het marktplein naar het podium wordt geleid. Proficiat aan Mathieu!


Op deze foto staat begeleidster Lily Smeyers die door RAI wordt geïnterviewd.

← ouder nieuwer →